• mei 28, 2021

Toneelschool van je dromen

Jij hebt de keuze gemaakt om bij een toneelschool te gaan. Of misschien ben je op zoek naar een toneelschool voor jouw kind? In Nederland bestaan meerdere toneelscholen, hoe weet je welke je moet kiezen? Elk contact met theater is eigenlijk al goed. Maar als je een carrière op het podium zoekt hangt er veel af van jouw keuze. Er zijn in Nederland maar vier hbo opleidingen in theater, geen enkele andere theateropleiding geeft een diploma die telt. Overweeg je opties zorgvuldig voordat je kiest voor een school. Neem eens een kijkje op de open dag van de Vooropleiding Theater Amsterdam. Die hebben immers de beste kans om door te stromen naar een hbo. Maar wat kan ervaring met theater nog meer voor jou betekenen?

Wat je leert op een toneelschool

Als je jong bent en meedoet aan een traject van een jaar op een toneelschool komt alles op je af. Je docenten worden je nieuwe guru’s. Ze leren je om je hele lijf te gebruiken bij het uitdrukken van je gevoel. Langzaam maar zeker leer je op te letten als een havik. Je kan iemand recht aankijken en perfect spiegelen zonder dat ze hun bewegingen aankondigen. Op een toneelschool leer je een nieuwe filosofie. Hoe meer rollen je speelt, hoe meer begrip je hebt voor alle verschillende mensen die je tegenkomt. Speel je iemand die door een tragisch verleden emotionele uitspattingen heeft, dan begrijp je mensen met trauma’s daarna veel beter. Door zelfverzekerde rollen te spelen leer je beter omgaan met je eigen verlegenheid. Je leert jezelf en je medemens te bekijken door een empathische lens.

Om een mens te zijn

Er zijn veel delen van onze persoonlijkheid die in het dagelijks leven niet aan bod komen. Soms vergeten we onszelf tijdens monotone periodes waarin we te veel studeren of werken. In Amsterdam kun je een toneelschool bezoeken om hier iets aan te doen. Daaruit je jouw innerlijke gevoelens zonder je in te houden. Door zo’n uiting ontmoet je jezelf zoals je werkelijk bent. Je weet plotseling weer hoe het is om een mens te zijn. Gevoelens die werden verdrongen krijgen eindelijk een plek. Anders zouden die er op ongepaste manieren uit kunnen komen. Nu kan je de rest van de week bewuster tegemoet komen. Je leert je gevoelens herkennen en kan beter luisteren. Dat maakt de toneelschool ideaal voor jou of voor jouw kind.

Toneelschool helpt je om jezelf te worden

We leven in een uniek tijdperk. Via het internet krijgen we dagelijks de hele wereld op ons bord. Door de pandemie zitten we in een klein hokje. De lasten van onze moderne tijd vallen het zwaarst op kinderen. Hoe weet je nog wat jouw eigen originele ideeën zijn te midden van die storm van informatie? Je hebt een plek nodig om jouw unieke zelf uitdrukking te geven. Je hebt een groep mensen nodig om nauw mee verbonden te zijn. Een toneelschool geeft jou de ruimte om je persoonlijke groei zelf in de hand te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *